22,4 millióba kerülhet Bariéknak a motorlandos kaland

10000Az önkormányzat hamarosan küldheti a számlát az érintett cégeknek. Bari István szerint viszont őket érte félmilliárdos kár.

„A tervek szerint közel 100 munkahelyet létesít a jövőben Kiskunmajsán az a befektetői csoport, mely egyebek mellett egy motoros versenypályát és egy kutatás-fejlesztési központot hoz létre a majsai ipari parkban. Még az idén elkezdődhet az a több mint két milliárdos gigaberuházás a kiskunmajsai ipari parkban, melyre keddi testületi ülésükön bólintottak rá a város képviselői. A városatyák előtt megjelent Stefano Favaro, a motoros körökben Talmácsi Gábor világbajnok egykori menedzsereként ismert üzletember is, aki a befektetők terveinek részleteibe avatták be a majsaiakat” – írta 2011 nayrán a baon.hu.

A nagyszabású terveknek megfelelően 2011. szeptemberében a majsai önkormányzat ingatlanhasznosítási szerződést kötött a Motorland Zrt-vel, a Tutti Scarpe Kft-vel, valamint az Orient International B&B Kft-vel az ipari park szóban fogó területeinek hasznosítására. Az önkormányzat rendkívül kedvező áron adta bérbe a területeket, ám biztosítékként megszabta, hogy a bérlőknek a beruházást két éven belül – azaz 2013. szeptember 1-ig – megkezdik.

Ezt követően azonban a beruházás folyamatosan váratott magra. Érdemi munkálatok nem folytak ugyan, ám Bari István, a beruházás helyi szervezője, egyben az érintet cégek képviselője, még 2013 tavaszán is egymillió eurós támogatásért lobbizott az országgyűlés sportbizottsága előtt, ahol például arról beszélt, hogy a majsai motocross pálya 80 százalékos készültségben van (!), és szeptemberben akár helyet is adhat egy VB-futamnak.

Ehhez képest most ott tart az ügy, hogy a képviselő-testület szerdai ülésére készült előterjesztés szerint az önkormányzat felmondja az ingatlanhasznosítási szerződéseket, mi több, a három cégnek 22,4 millió forintot számláz ki – ennyi volt a kedvezményes és a piaci bérleti díj közötti különbség (vagyis az önkormányzati támogatás) a lassan 3 év alatt.

Bari István szerint ugyanakkor a történet egészen máshogy fest: szerinte az önkormányzat követett el szerződésszegést azzal, hogy az ipari park szóban forgó területeinek térképvázlata és a tulajdonlapok nem voltak pontosak. Az önkormányzatnak írt leveleiből az derül ki, hogy szerinte emiatt hiúsult meg  a beruházás. Úgy véli, a káruk a félmilliárd forintot is meghaladja – a kártérítést pedig akár peres útun is érvényesítené.

majsainfo

MajsaInfo/SI

További friss hírek