1956-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban

 

Folytatódik az ’56-os programsorozat.  Az irodalmi estek keretében érkezik városunkba Nóvé Béla történész, író, dokumentum-filmkészítő.

November 8-án kedden 17 órától a Városi Könyvtárban Nóvé Béla tart előadást ” A forradalom árvái” címmel majd levetítésre kerül a “Patria nostra – 1956-os menekült kamaszok a Francia Idegenlégióban” című dokumentumfilm is.

Az 1956-os forradalom leverése után az újabb kutatások szerint közel húszezer magyar kamasz ment felnőtt kísérő nélkül Nyugatra, köztük vagy ötszáz tizenéves fiú, akiknek többsége lelkesen részt vett a harcokban, majd pár évi hányódás után légiósnak állt és csakhamar a háborgó Algériában találta magát.
Sorsuk sokféleképpen alakult. Volt, aki eltűnt, megsebesült, elesett vagy dezertált, majd nem kevés viszontagság árán hazatért, hol sokukra a kommunista rendőrállam zaklatása és börtöne várt, vagy a besúgók pária-léte egy fél életen át. Mások húsz, harminc évig szolgáltak a francia trikolór és a Légió zöld-vörös zászlaja alatt Algériában, Korzikán, Csádban, Tahitin és sok más állomáshelyen. Ma, jóval túl a hetvenen, veteránotthonokban, magányosan vagy családjuk körében élnek szerte a nagyvilágon.

A projekt megvalósítását az 1956-os Emlékbizottság támogatja.

libri.hu

Konecsni György Kulturális Központ fb. oldal

További friss hírek