1956: így ünnepelet Kiskunmajsa

A Kapisztrán Szent János kápolnánál rendezett ünnepségen rengetegen gyűltek össze, hogy emlékezzenek a 63 évvel ezelőtti forradalomra és szabadságharcra.

Az ünnepi műsorban a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium jelenlegi és volt diákjai, valamint tanárai szerepeltek. A zenés-táncos-verses megemlékezés lélekemelő percei után Patkós Zsolt, Kiskunmajsa polgármestere emlékeztetett arra az időre, amikor az egész világ egy kis országra figyelt, amely szembeszállt a világ legerősebb hadseregével. Mint mondta: 1956 emléke szinte minden családban él, s felidézte az akkor 16 éves édesapja történetét, akit majdnem kivégeztek a fővárosi Duna-parton. Ártatlan, fiatal társai közül többen meghaltak, de ő életben maradt, mert a lövedék a karját fúrta át.

Patkós Zsolt az ágasegyházi kápolnáról szólva kiemelte: az egy megszentelt föld, ahová Pongrátz Gergely, a Corvin közi felkelők néhai főparancsnoka megálmodta az emlékkápolnát, ahol a kivégzettek márványtáblái emlékeztetnek az áldozatokra, akik a legtöbbet, életüket áldozták a hazáért.

„Ötvenhatban nagyon féltem. Mindig olyankor féltem, amikor csend volt. Amikor voltak a harcok, akkor nem volt időm gondolni arra, hogy féljek, akkor koncentráltam a harcra. És amikor én erre rájöttem, nem azért mert bátor vagyok, mindig kerestem a legnagyobb harcokat, azért, hogy ne féljek.” – idézte Pongrátz Gergely szavait Dömötör Csaba, miniszterhelyettes. A parlamenti államtitkár ünnepi beszédében szólt a forradalom lélektanáról, utóéletéről és mindmáig ható üzenetéről is. „Az, hogy itt áll ez az emlékhely, annak fontos üzenete van. Mégpedig az, hogy 1956 épp annyira volt a vidék forradalma is, mint a fővárosé. Kecskemét, Kiskőrös és Tiszakécske mind-mind őriz, egy-egy szent forradalmi történetet. Így van ezzel Kiskunmajsa is, mert a város lövészei, a szabadságharc kevés győzelmeinek egyikét aratták a budapesti Juta-dombon” – mondta többi között a szónok, aki kijelentette: 1956 mindenekelőtt nemzeti büszkeséget üzen a ma élő magyaroknak és azt a hitet, hogy szabadságunkért mindig meg fogunk küzdeni.

Az ünnepség koszorúzással zárult a kápolnában, ahol sokan hajtottak főt az 1956-os forradalom vezető alakjai, Pongrátz Gergely és fivére, Pongrátz Ödön síremlékénél.

Szöveg: Kiskunmajsa Város Facebookoldala

Fotók: Dabis Tibor

További friss hírek