113 évvel ezelőtt született a világhírű Konecsni György

A kétszeres Kossuth-díjas művész 1908. január 23-án született Kiskunmajsán, az egyik főtérhez közeli nádtetős vályogházban (mai Régiposta utcában még áll az egykori szülőház).
Édesapja Konecsni Alajos Királyfáról érkezett az alföldi poros nagyfaluba, mint vándor hentes- és mészároslegény. Itt ismerte meg későbbi feleségét, a jómódú földbirtokos Balogh-család leányát, Teréziát. A templomtér mellett nyitották meg hentesüzletüket, a Kálvária közelében pedig vágóhidat béreltek.
Ebbe az idillinek mondható életbe csöppent bele Konecsni György a család ötödik gyermekeként. Születése napja nem sikeredett felhőtlenül boldognak, mert amit a sors az egyik kezével adott, a másikkal elvette, hiszen a szülők egyazon napon örülhetnek az egyik és búcsúzhatnak a másik fiuktól.
A tehetséges ifjú egyike volt annak a két tanulónak, akiknek továbbtanulási költségeit felvállalta Majsa. Ennek az előrelátó gondoskodásnak köszönhetően jutott Konecsni György a kiskunfélegyházi tanítóképzőbe, majd a „Föstőakadémiára.”
Városunk híres szülötte tehát innen, az alföldi nagyfaluból indult a világhír felé, hogy aztán 1950-ben Köztársasági Érdemérem, 1950-ben és 1952-ben Kossuth-díj, 1954-ben pedig a Munka Érdemrend tulajdonosa legyen.
Az 1930-as évektől plakátjai „fogják a pillantást”, idegenforgalmi plakátjaival világkiállítások Grand Prix díjait nyeri.
Ne feledjük hát el Kiskunmajsának hírnevet adó Konecsni György grafikus- és plakátművész nevét, aki 1970. január 29-én örökre lehunyta a szemét.
A Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény jóvoltából közreadott megemlékező sorokhoz csatolt képeken a következők láthatók:
1: Konecsni Alajos (édesapa) mészáros üzlete a templom körüli téren, 1900-as évek eleje
2.: Konecsni Alajos és családja az 1900-as évek elején (Konecsni György születése előtt)
3.: Konecsni Alajos vándorhentes-és mészáros utazóládája, amellyel a csallóközi Királyfáról Kiskunmajsára érkezett
4.: Konecsni György önarcképe
5.: Konecsni György szülőháza a mai Régiposta utcában
6.: Konecsni György Kossuth-díja 1952-ből
7.: Konecsni György levele a Főtanfelügyelőnek 1921-ből
8.: Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége által kiállított Művész Klub belépője
9.: Munka Érdemrend kitüntetése 1954-ből
10.: Polgári fiúiskolai bizonyítványa 1921-ből
11.: Tanítóképző Intézeti bizonyítványa 1925-ből

 

Forrás: KVT, fotók: Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény

További friss hírek